Home > Vesti > Uvodno Predavanje “Dungeons and Dragons”

Rotaract klub Beograd Sava imao je okupljanje 10. 2. na kojem smo imali prezentaciju našeg sada, novog člana. Prezentacija koju smo imali bila je na temu Dungeons & Dragons-a, društvena igra koja je nastala sredinom prošlog veka i dobila dosta široku pratnju, pogotovo u prethodnih 10ak godina, od kada je buknuo internet.

Dungeons & Dragons, tj kako ga većina njegovih igrača oslovljava, DnD je igra uloga i sam tvorac te vrste društvenih igara. Igre uloga su društvene igre u kojima svaki igrač preuzme ličnost i karakateristike lika kojeg je izmislio.

DnD knjige

Jedan igrač, zvaćemo ga koordinator, igrači ga uglavnom zovu Dungeon Master ili skraćeno DM, preuzima ulogu naratora koji izmišlja svet i opisuje sve reakcije sveta na akcije koje izvode igrači. DnD je svet fantazije gde su zmajevi, goblini i orkovi normalne rase, gde postoji magija i razne još čudesne stvari koje DM izmisli u svom svetu.

Do sada postoji 7 zvaničnih izdanja DnD-a, najnoviji, koji je izašao 2014 godine zove se 5e i trenutno je definitivno najigraniji. U njemu postoji 9 zvaničnih rasa koje igrači mogu da igraju i 10 zvaničnih klasa. Klase su borbene predispozicije koje čine same te zamišljene igrače posebne u odnosu na ostale ljude koji se šetaju tim zamišljenim svetom.

Postoje borci, rendžeri, druidi, čarobnjaci i mnogi još. Koordinator je zadužen da uz nizove izazova i socijalnih interakcija sa izmišljenim likovima učini taj ceo svet što zabavnijim. On pravi mape veličine kontinenta koje igrači istražuju u nadi da će naći zamišljeno blago, prijatelje i iskustvo koje će ih učiniti jačim. I druge vrste mapa, borbene mape, na kojima se likovi koje su igrači napravili bore sa protivnicima koje je koordinator osmislio.

DnD kockice

Kako bismo izvukli neki rezime, za kraj ćemo dodati da je DnD svet koji je nastao 1974. godine i da od tada služi kako bi “spojio lepo i korisno”, odn. da pruži ljudima priliku da ostvare svoje kreativne ideje i da se zabave sa prijateljima.