Home > Blog > Internacionalni Dan Maternjeg Jezika 2021
internacionalni dan maternjeg jezika

U današnjem okeanu naglih promena potrebno je ploviti. Čak iako upadnemo u vodu potrebno nam je uže da bismo se vratili u barku.

To uže nam može biti poznavanje različitih jezika. Čak i kada dodje do velike promene u svetu – nove tehnologije, pad berze, ekološka kriza… Poznavanje jezika ostaje netaknuto, uprkos promenama znanje koje posedujemo nam niko ne može oduzeti.

Verujemo da su i vama roditelji, bake i deke govorili da čovek vredi onoliko koliko jezika zna i to jeste tačno. Poznavanje određenog jezika, pored toga što donosi korist samo po sebi pokazuje trud i posvećenost koja ja potrebna kako bi se naučio novi jezik.

Ali koliko god treba da se trudimo da učimo nove jezike i upoznajemo nove kulture, treba paziti i brinuti o svojoj. Ne zaboraviti na svoja pisma, obogaćivati svoj rečnik i prihvatati razlike na koje nailazimo između naroda.


Kratka Istorija Internacionalnog Dana Maternjeg Jezika 📜

unesco icon

Ideja obeležavanja Internacionalnog dana maternjeg jezika se rodila 1999. godine na inicijativu Bangladeša. Par meseci kasnije na Generalnoj sednici UNESCO-a ideja je prihvaćena i time postala internacionalni praznik.

“Promovisanje zaštite i očuvanja svih jezika korišćenih na svetu” – krovna ideja UNESCO-a, kao i svih njegovih članica, koja obuhvata obeležavanje praznika kao jednu od taktika.

Svake godine, tj za svako obeležavanje dana maternjeg jezika UNESCO bira akciju koju će promovisati tim danom. Tako je ove godine promovisana akcija “Inkluzija jezičke raznolikosti u edukaciju i društvo”.

Želja za multikulturizmom, jezičkom razlikošću i edukacijom na više jezika su bili primarna motivacija za obeležavanja 21. februara kao Internacionalnog dana maternjeg jezika.

Strah Od Nestajanja 👹

Drugi par, ne toliko veselih razloga za obeležavanje praznika su strah od nestajanja jezika i njihovih kultura, što je sve češća pojava u svetu.

Poslednja stvar na koju treba obratiti paznju kada se govori o obeležavnju dana maternjeg jezika jeste cinjenica da 40 posto svetske populacije nema pristup edukaciji na maternjem jeziku.


Džepni Priručnik za Dan Maternjeg Jezika 🦮

Ovu sekciju posvećujemo ključnim rečima koje vezujemo za Internacionalni dan maternjeg jezika:

Multikulturizam🌐

U zavisnosti od konteksta ovaj pojam poprima različito značenje. Ukoliko ga posmatramo kao opisni termin, onda označava kulturnu raznolikost.

Dok ga možemo posmatrati i kao demografski sastav određenog mesta – država, grad, opština, škola, itd.

Jezička Raznolikost 🙏

Pojam koji označava činjenično stanje – trenunto u svetu postoji oko 7100 živih jezika što označava da u svetu postoji jezička raznolikost za koju se UNESCO zalaže.

Edukacija na Više Jezika 🧑‍🤝‍🧑

Na engleskom Multilingual Education (MLE) je strategija i taktika koja se koristi na prostorima na kojima žive deca kojima nije maternji jezik isti kao maternji jezik govornog područja.

Cilj je da deca u početnim razredima uče na svom jeziku dok uče i jezik govornog područja na kom se nalaze kako ne bi imali poteškoća u razumevanju gradiva.


Zaključak 🎬

RTC Beograd Sava tim donosi Vam ovaj članak sa istom nadom koji imaju i države članice. Da će ova strategija doneti dosta dobrog. Cilj Internacionalnog dana maternjeg jezika nije lako ostvariv, niti se može ostvariti jednokratnom akcijom.

Taktike koje UNESCO pokušava da implementira na globalnom ali i na regionalnim nivoima se moraju pratiti kako od strane zvaničnika koji će istrajati na zadatku tako i od strane ljudi koji će pružiti podršku ovoj inicijativi.